سلام! من مهدی هستم و این چهاردهمین شماره از خبرنامه من به نام پرسه زنی در بازاره که در اون اخباری رو که برای من درباره بازار مهم هستند و نگاه من رو شکل میدن با شما به اشتراک میگذارم تا شما هم بتونید از دریچه اونها به بازار نگاه کنید. من رویکرد معاملاتی و سرمایه گذاری خودم رو بر اساس این نگاه بنا می کنم. اگر هنوز مشترک خبرنامه نشدید و این ایمیل رو کسی براتون فوروارد کرده، حتمن مشترک بشید تا هر شماره خبرنامه رو هر هفته، داغ داغ در ایمیل خودتون دریافت کنید.
قبل از اینکه بریم سراغ مطالب این هفته اینو هم یادآوری کنم که «پرسه زنی در بازار» فقط یک خبرنامه نیست، حتا فقط یک پادکست هم نیست یا فقط یک گروه تلگرامی و یا فقط یک گفتگوی هفتگی یا فقط مجموعه ای از ویدیوهای آموزشی یا فقط حساب توییتری بسیار فعال و پر محتوا…پرسه زنی در بازار یک مجموعه است که میتونید روی محتواهایی که در اون توسط من و اعضایی مثل خود شما ایجاد میشه برای یادگیری و دانش آموزی در بازار استفاده کنید. از لینک زیر برای دسترسی به محصولات مختلف این مجموعه استفاده کنید و حتمن به ما بپیوندید!
و اما بعد…آمریکاییهای «فعلن» خوش حساب
هفته پیش درباره گزارش فدرال رزرو نیویورک(لینک) از وضعیت اعتباری خانوارهای آمریکایی گفتیم، یادتونه؟ اگر خواننده خبرنامه بوده باشین حتمن یادتونه، اگر هم تازه خواننده خبرنامه شدید اینجا(لینک) میتونید اون مطلب رو بخونید. بگذارید از دریچه Wolf Street یه نگاه دیگه به این گزارش بندازیم:
گفته بودیم که تراز اعتباری آمریکاییها روی کارتهای اعتباریشون بالا رفته ولی این بالا رفتن هنوز به وضعیت خطرناکی نرسیده. ماجرا اینجاست که آمریکاییها هر روز بیشتر و بیشتر از کارتهای اعتباریشون به عنوان وسیله ای برای پرداخت استفاده میکنن(نمودار سمت چپ):
نمودار سمت راست گویاتر میشه: با این حال، نسبت اعتبار مصرف شده از کارتهای اعتباری و سایر ابزارهای مشابه «به عنوان بدهی»، به کل بدهی خانوارهای آمریکایی (شامل بدهی وام مسکن، خودرو و دانشجویی) به طرز قابل ملاحظه ای پایین اومده: آمریکاییها از کارهای اعتباریشون استفاده میکنن چون هم به میزان اعتبارشون برای وامگیریهای آتی اضافه میکنه و هم سعی میکنن از مشوقهای بانکها و موسسات اعتباری مثل ۱٫۵% جایزه استفاده از این کارتها و یا مزایای مشابه دیگه بهره مند بشن، ولی میدونن که بهره ای که این کارتها روی «باقیمونده» تراز روی این کارتها شارژ میکنن بسیار هنگفته(۱۹ تا ۲۹ درصد سالیانه معمولن)، به همین دلیل سعی میکنن درست سر موعد، بدهی روی اونها رو هر ماه صاف کنن.
همونطور که در نمودار بالا معلومه (چپ) این باعث شده میزان دیرکرد پرداخت بدهی این کارتها (و سایر وامها) بسیار پایین اومده باشه و گرچه این میزان کمی بالاتر رفته در ماه اخیر ولی هنوز از مقادیر تاریخیش بسیار پایینتره و این باعث شده پرونده های کمتری به موسسات شرخری(collection agencies) که به دنبال زنده کردن بدهیهای عقب افتاده برای بانکها میگردن ارجاع بشه(راست). در یک کلام: آمریکاییها خوش حسابند، حداقل فعلن! جزییات بیشتری از این گزارش رو اینجا(لینک) ببینید.
اگر در رکود به سر میبریم، پس گزارش اشتغال چی میگه؟
در این وانفسایی که همه چشمشون به دهن فدرال رزروه که بالاخره کی افسار رو میگردونه و دست از افزایش نرخ بهره بر میداره(چیزی که مدام ازش به عنوان pivot یاد میکنن) تا با سر شیرجه برن تو خرید داراییها و سهام پرریسک به درد نخور و رویا فروش(!)،
و همینطور از اونجایی که این روزها همچنان دعوا بر سر اینکه «بالاخره رکود شد یا نه» داغ داغه، گزارش اشتغال اداره آمار آمریکا برای ماه جولای هم هفته پیش بیرون اومد.
اول از همه این ویدیوی کوتاه از وال استریت ژورنال رو ببینید تا بدونید چطور باید به این گزارش اشتغال که ماهیانه بیرون میاد نگاه کرد و موقع خوندنش چه نکاتی رو باید در نظر گرفت:
برگردیم به گزارش اشتغال ماه جولای: بله! بعد از بیرون اومدن این گزارش، مخالفان رکود به جشن و پایکوبی پرداختن که «بفرما اشتغال! رکود کجا بود» بله: میزان مشاغل غیر کشاورزی(اونا رو حساب نمیکنن چون به شدت فصلی هستن) در ماه جولای ۵۲۸ هزار تا بالا رفت و میزان بیکاری به عدد تاریخی ۳٫۵% رسید، به این ترتیب به دوران طلایی اشتغال در دوران پیشاپندمیک(خدابیامرز ترامپ راحل) برگشتیم.
شکاکان، این شکاکان مردم آزار
این خبر و آمار، در عین خوشحال کننده بودن برای مخالفان این فرضیه که «در رکود به سر میبریم»، در بین شکاکان(این شکاکان مردم آزار) همچنان سوالهای بی پاسخی رو به وجود آورد، از جمله برخی ناهمخوانیها در آمار اشتغال بین نظرسنجی از کسب و کارها و نظرسنجی از خانوارها در مورد میزان اشتغال و اینکه میزان افزایش اشتغال در این دو نظرسنجی متفاوت بودن، حتا متفاوتتر از همیشه(توضیح این تفاوت در حالت عادی رو اینجا ببینید). توجه به میزان افزایش اشتغال در انواع مشاغل مختلف هم جالب بود. نمودار زیر رو ببینید:
همینطور میزان افزایش دستمزدها در این گزارش(نمودار زیر).
به بالارفتن هزینه نیروی کار برای شرکتها فکر کنید و فشرده شدن حاشیه سود شرکتها (توییت زیر از من، روی توییت کلیک کنید و تصویر رو کامل ببینید)
به هر حال چیزی که مهمه این بود که به نظر میرسه میزان موقعیتهای خالیِ شغل،ی که به طرز فزایندهای رو به افزایش بود کمی آرام شده(نمودار زیر) و این یعنی فدرال رزرو داره موفق میشه طرف «تقاضا» در موازنه عرضه/تقاضا رو «لِه» کنه: شرکتها برای استخدام محتاط تر میشن. توضیحات بیشتر در مورد گزارش این ماه و نکات تفکر برانگیز اون رو میتونید در این مقاله(لینک) MorningStar بخونید.
مشکل اینجاست که اگر شرکتها محتاط تر بشن در استخدام، میزان تولیدشون احتمالن پایینتر میاد و این دامن زدن به مشکل سمت «عرضه» از اون موازنه است. به علاوه، این گزارش اشتغال دست فدرال رزرو رو برای بالابردن بیشتر نرخ بهره باز میگذاره. هر چی باشه فدرال رزرو دو شاخص داره برای عملکردش: بالا نگه داشتن اشتغال و محدود نگه داشتن نرخ تورم در میزان هدف(فعلن دو درصد). وقتی اشتغال بالا باشه، همچنان میتونه پاش رو روی پدالِ افزایش نرخ بهره بیشتر فشار بده. به همین دلیله که خیلیها معتقدن اینکه فدرال رزرو به زودی از خر شیطون(!) پایین میاد یا افسار خر شیطون رو برمیگردونه(pivot) خیالی واهی بیش نیست و فدرال رزرو تا در هم شکستن تورم به راه خودش ادامه میده و البته احتمالن اقتصاد رو هم همراه تورم در هم میشکنه.
به ویدیوی بسیار جالب زیر رو از Blackworks Macro ببینید که توش آلفونسو پیکادیلو توضیح میده که چرا خوش خیالیهای بازار در مورد تغییر روند فدرال رزرو که نمودش رو این روزها در بالارفتنهای موضعی و موقت بازار، مخصوصن بخشهای پرریسکش میبینیم رو نباید خیلی جدی گرفت:
و همچنان میان علما(!)ی ماکرو اختلافه
بر سر اینکه بالاخره چی میشه؟ از بین همه دعواها من اینها رو سوا کردم و توصیه میکنم بخونید:
اول: یادداشت (لینک) جدید مدیران سرمایه گذاری بریج واتر (همون صندوق غول آسای زیر دست رِی دَلیو). اونها در این یادداشت میگن چرا فکر میکنن وارد دوران رکود تورمی(stagflation) خواهیم شد: رشد اقتصادی بسیار ناچیز و تورم بالا. و اینکه در این دوران (اگر پیشبینی اونها درست باشه) برای هر سناریو چطور باید پوزیشن گیری کرد
دوم: گزارش فصلی موسسه سرمایه گزاری و مدیریت مالی فیدلیتی برای سه ماهه دوم امسال رو اینجا(لینک) ببینید، بخونید و از نمودارهای بسیار جذابش(لینک) لذت ببرید. همین یک هدیه من به شما برای این شماره کافیه! (نه! هنوز این شماره تموم نشده). خلاصه این گزارش: هنوز دردناکی ماجرا تموم نشده، ما در مراحل انتهایی چرخه اقتصادی هستیم ولی هنوز این چرخه کامل نشده. توصیه میکنم لینکهای بالا مربوط به این گزارش مفصل رو وقت بگذارید و بخونید.
سوم: همه البته موافق تصویر تاریکی که بریج واتر و حتا فیدلیتی به ما میدن نیستن، مثلن بانک سرمایه گذاری جِفریز میگه الان وقتشه که سرمایه گذاری کنیم و از بازار نترسیم (لینک)
خوندنیها و دیدنیهای این هفته:
مارکو کولانوویچ، کوانت ارشد جی پی مورگان رو یادتونه که چند باری ازش در خبرنامه و توییتر گفتم؟ او که اغلب نسبت به سهام خوشبینه، این بار میگه بهتره کمی از وزن سهام کم کنیم و بریم سراغ کامادیتیها که حسابی کتک خوردن این چند وقته. حرفهاش رو اینجا(لینک) بخونید.
خبرنامه پرسه زنی در بازار، خبرنامه نمیشه مگر اینکه سری هم به جسی فِلدِر تریدر مورد علاقه ام بزنم. او در یادداشت اخیرش (لینک) میگه با اینکه سهام شرکتهای انرژی از بهترین بازدهیها رو در بین سکتورها از ابتدای سال تا اینجا داشتهان ولی هنوز به حق خ.ودشون در وزندهی شاخص بازار نرسیدهان با اینکه بهتر از همه شرکتهای دیگه پولسازی دارن میکنن. او میگه مدیران شرکتهای انرژی که بهتر از همه در جریان وضعیت اونها هستن، از ارزونی سهام این شرکتها دارن استفاده حداکثر رو میبرن و سهام هنوز ارزون این شرکتها رو دارن بازخرید میکنن:
جسی فلدر همینطور بافت و سهام اکسیدنتال رو یادآوری میکنه که هنوز داره میخردش. شما خریدها رو نگاه کن آخه! انسان لذت میبره!
نامه فصلی دیوید آینهورن، یکی از سرمایه گذاران ارزش مبنای مورد علاقه من بیرون اومد(لینک) و طبق معمول کلی نکات جالب داره توش از جمله این: در بازارهای نزولی، سهام شرکتهایی رو بخرید که از ارزونی سهام خودشون استفاده میکنن و اونو بازخرید میکنن. (دوباره به نموداری که جسی فلدر در مورد شرکتهای انرژی گذاشته بود نگاه کنید).
کمی مربوط به سهام شرکتهای انرژی که بالاتر گفتم ازشون ولی بیشتر پیام بازرگانی!
راستی! شاید شماره ویژه بعدی خبرنامه رو به یک شرکت انرژی اختصاص بدم تا من هم با بافت، فلدر و کلی از سرمایه گذاران ارزش مبنای مورد علاقه ام همراه بشم. ببین…شما مشترک ویژه خبرنامه شدید؟ آیا میدونید ایده بایوتک که به عنوان نمونه در شماره دوم خبرنامه مطرح شد، از زمان مطرح شدن تا امروز نزدیک 37% رشد کرده؟!
و آیا میدونید اگر مشترک ویژه خبرنامه شده بودید و ایده اولین شماره ویژه رو (البته بعد از تحقیق و تفحص خودتون) خریده بودید الان چقدر سود برده بودید؟
آه فقط اگر مشترک ویژه خبرنامه شده بودید.... مشترک ویژه خبرنامه شدید؟!بشتابید! ایمیلهای خودتونو باز کنید! اگر مشترک ویژه #خبرنامه نشدین بشین! اولین شماره مخصوص این مشترکین ویژه حاوی یک #ایده سرمایهگذاری منتشر شد. هر دو هفته یک بار چنین #ایده ای رو دریافت میکنید: ۲۶ ایده در طول یک سال با هزینهای ناچیز! #ريتوييت https://t.co/uUTiPpq1OU https://t.co/EsG29AEhLOMehdi @Mehdi70501002و از اون بامزهتر: اگر معامله رو به روش Risk Reversal انجام داده بودید امروز پوزیشنتون نزدیک 10 برابر شده بود(توییت زیر مال چند روز پیشه که سهام هنوز به اندازه امروز بالا نیومده بود!)
سوال اینجاست! آیا نمیخواید با صرف مبلغ اندکی مشترک ویژه خبرنامه بشید تا هر ماه دو ایده که ساعتها روشون کار کردم رو با شما در میون بگذارم؟ قبل از اینکه هیجان زده بشید و به جمع مشترکین ویژه خبرنامه بپیوندید این پیام صوتی رو که حاوی مقادیر معتنابهی اخطار و توصیه های ایمنیه رو حتمن گوش کنید:
ولی بعد حتمن مشترک بشید!
من تام روسو رو خیلی دوست دارم، متخصص انتخاب اهداف سرمایه گذاری در بین شرکتهای تولیدکننده کالاهای مصرفی. تام روسو در مصاحبه اخیرش با Wealthtrack حرفهای خیلی جالبی میزنه در مورد پیدا کردن این اهداف، تمرکز در پورتفولیو و … این مصاحبه رو ببینید:
این(لینک) یه مجموعه مقاله بسیار با ارزشه که پیتر لینچ، سرمایه گذار مشهور برای مجله Worth نوشته. خیلی از این مقالات جون میدن برای ترجمه برای فعالان بازار در ایران که نیازمند چنین منابع درست و درمونی هستن به جای مزخرفات متوال و روشهای نقاشی کتری و قوری روی نمودار!
چون دیدم جیم راجرز رو دوست دارید گفتم این مصاحبه جدیدش با بلومبرگ رو هم باهاتون به اشتراک بگذارم
اینم از کن فیشر که قبلن هم در یکی از شماره های دیگه خبرنامه(انتظار ندارین که شماره اش رو یادم بیاد؟!) براتون ازش گفته بودم:
و در انتها کمی زیبایی ببینیم: کجای آمریکا سرعت باد چقدره؟ اطلاعات دقیقتر و نقشه با کیفت بالاتر رو اینجا(لینک) پیدا کنید!
و کلام آخر….
تشکر از خبرنامه وزین شما. این سری نامه اینهورن رو بسیار دوست داشتم در کنار بقیه مطالب 👏
در ضمن پیوستم به مشترکین ویژه و از این پیوستنم خوشحالم.
پ.ن: ایموجی من کو؟